fbpx

Interaktive programmer der kan bruges i fjern-undervisningen

Der findes diverse web-baserede værktøjer, du kan bruge når du vil engagere dine deltagere . De fleste kommer i en gratis-version. Her er nogle af dem jeg selv bruger.

Wordwall.net er værd at kigge på, hvis man vil peppe undervisningen op med spil og konkurrencer.

Disse kort bruger jeg f. eks. nogle gange til repetition af læringsteori:

Jeg kan med et klik forvandle kortene til et lykkehjul eller noget andet

Så er der Kahoot. Det kender de fleste. Quizzerne egner sig blandt andet til at måle på deltagernes udbytte. Når man dykker lidt dybere ned i programmet, er der masser af andre muligheder.

MENTIMETER er et af de interaktive præsentationsprogrammer jeg godt kan lide at bruge. Det fungerer på samme måde som Kahoot, i den forstand at deltagerne indtaster en kode på mobilen og kan følge med i grafikken på skærmen, imens de besvarer opgaven. Opgaven kan være f.eks. quiz, polls, Q&A eller Word Cloud. En af de ting jeg kan lide ved Mentimeter er, at deltager-input er anonyme. I gratis-versionen er der en begrænsning for hvor mange spørgsmål man kan stille.

Virker det? Det store spørgsmål er om de her værktøjer skaber læring. Gamification af undervisning (at bruge virkemidler fra spil-verdenen) er der delte meninger om. Det kan skabe variation og liv i fjernundervisning, og de fleste deltagere synes at det er sjovt. Kritikerne anfører imidlertid at fokus let kommer til at ligge på konkurrence-elementet i stedet for det faglige, samt at det bliver misbrugt til at sminke kedeligt indhold. Den måde hvorpå jeg selv forsøger at gøre det til mere end underholdning, er ved at gøre meget ud af opsamlingen, både under og efter aktiviteten – samt at genbruge deltagernes input i andre sammenhænge.

Forresten vil jeg også lige nævne Padlet – en interaktiv opslagstavle, der kan bruges til utrolig meget forskelligt, og blandt andet egner sig til samarbejde og små gruppeprojekter. Du kan slå billeder, tekst og video op på væggen, du kan kommentere og like og meget mere. I gratisversionen er der begrænsning på antal padlets du kan oprette, det er derfor nødvendigt at slette når du vil lave nye.

22/4 Wakelet.. er jeg lige begyndt at bruge. Wakelet er en gratis platform, hvor du kan lave collections – samlinger af indhold, f. eks. fotos, videoer, lydfiler, links og tekst, som du kan gemme, dele med andre og invitere andre til at redigere i. Der synes at være uanede muligheder for hvordan det kan bruges i undervisningen. Visuelt kan det ved første øjekast virke lidt anstrengende på sådan én som mig, der kan lide systemer og rækkefølger, men jeg regner med at jeg bare skal i gang, så kører det. Indtil videre er jeg blevet glad for oplæser-funktionen, der virker godt. Det er en af de ting jeg er blevet opmærksom på efter at have undervist synshandicappede.

Her er linket til en gratis e-bog til undervisere som gennemgår de muligheder der er for at skabe deltageraktivitet i undervisningen ved at bruge Wakelet. Den er på engelsk.

Scroll to Top